Ludbehandlet trægulv

Ludbehandling af trægulve

Et smukt, lyst og ludbehandlet trægulv kan gøre underværker for et rum, som nemt kan komme til at fremstå både større og lysere efter endt behandling. Ludbehandling er et populært valg, hvis man har et trægulv i en lys træsort. Lud hæmmer nemlig træets gulningsproces, så det holder sig lyst længere. Læs herunder hvordan du skridt for skridt ludbehandler dit trægulv.

Anbefalede produkter til ludbehandling af gulve

Hvordan ludbehandler jeg mit trægulv?

Når du ludbehandler et trægulv, skal du først slibe gulvet ned til rent træ og dernæst påføre en ny ludbehandling. En ludbehandling af dit trægulv har til formål at reducere træets naturlige gulningsproces, så det bevarer sit flotte lyse udseeende. Dog er beskyttelsen i lud begrænset og det er derfor vigtigt du efterbehandler dit gulv med en lak, olie eller sæbe. 

Det er hertil vigtigt at vide, hvilket trægulv du har. Har du et massivt trægulv, vil dit trægulv kunne slibes flere gange end fx et lamel trægulv.

Eksempelvis kan Junckers massive trægulve slibes til rent træ som følgende:

 • 14 mm trægulve – 5 gange
 • 15 mm trægulve – 6 gange
 • 20,5 mm trægulve – 8-10 gange
 • 22 mm trægulve – 8-10 gange

Er du i tvivl om hvilket gulv du har eller hvorvidt dit gulv kan tåle at blive slebet, kan du med fordel kontakte en gulvsliber.

Derfor skal du give dit trægulv en ludbehandling

Hvis du ønsker at bevarer træets lyse udseende, er Junckers Trælud et godt valg. 

Med Junckers Trælud:

 • Begrænser du træets naturlige gulningsproces
 • Fremhæves træets naturlige struktur og egenskaber

Lud anvendes som udgangspunkt på nåletræsgulve af fyr og gran. Men også ældre afslebne massive trægulve af bøg og ask kan ludbehandlet.

Egetræsgulve kan ikke ludbehandles, da garvesyreindholdet i denne træsort kan medføre misfarvning af gulvet

Guide: Sådan ludbehandler du et ubehandlet trægulv

Det skal du bruge før du går igang

 • Junckers Trælud
 • Plastspand
 • Støvsuger
 • Sandpapir korn 100-120
 • Rondelsliber monteret med sort gulvrondel eller slibenet korn 180-220
 • Flad moppe, pensel eller rulle

Ludbehandling af ubehandlede/afslebne trægulve

1 | Inden ludbehandling

Overfladen skal være helt ren, tør og fri for støv, voks, fedt, polish og sæberester. Urenheder fjernes ved afslibning i træfibrenes retning med sandpapir korn 100-120. Slibestøv fjernes ved støvsugning

2 | Opnå et ensartet resultat

For at sikre et ensartet resultat anbefales det at tømme produktet over i en plastspand. Omrør med jævne mellemrum.

3 | Påføring

Påfør lud i et jævnt og ensartet lag i træets længderetning. Overfladen skal mættes, men hold øje med at gulvet absorberer luden. Ikke absorberet lud påvirker træet og kan medføre fugtskade, der bl.a. kan vise sig i form af små revner i overfladen

4 | Lad overfladen tørre

5 | Mellemslibning

Slib herefter overfladen let med rondelsliber monteret sort gulvrondel eller slibenet i korn 180-220 og fjern slibestøv ved støvsugning

6 | Aftør gulvet med en klud hårdt opvredet i rent vand

Færdigbehandling med Junckers Natursæbe, Gulvlak eller Gulvolie

En ludbehandling kan ikke stå alene. Derfor skal dit gulv, når det er tørt, efterbehandles. 

Du kan efterbehandle dit ludbehandlede trægulv med Juncker Natursæbe og alternativt kan overfladen lakeres med en af Junckers vandbaserede lakker eller olieres med Gulvolie. 

færdigbehandling med natursæbe

færdigbehandling med lak

færdigbehandling med olie

Rengøring og pleje af ludbehandlede trægulve

Som med alt andet, skal dit gulv engang imellem gøres rent. Selv dit ludbehandlet gulv. Hvis ludbehandlingen er gjort korrekt, vil det være nemt at holde pænt i mange år frem. 

rengøring og pleje af ludbehandlede trægulve

Ofte stillede spørgsmål og tips til et ludbehandlet trægulv

Der er områder i din bolig hvor dit trægulv bliver udsat for slid. Det er i entréen, hvor man går ud og ind med sko, sidt, vand og sne, ligesom området omkring spisebordet bliver godt brugt hver dag.

Minimer det daglige slid i disse områder med at lægge en dørmåtte i entréen og gulvtæppe under spisebordet. Det minimerer det daglige slid.

Det kan ikke siges ofte nok. Brug filtpuder under dine møbler. Selvom du løfter stolen, når du sætter dig til bords, så er det ikke sikkert, at dine gæster eller børn gør – en stol, der trækkes henover et trægulv, vil højst sandsynlig efterlade ridser og blotte det åbne træ.

Rengøring af vedligehold af dit ludbehandlede trægulv, afhænger af toplaget. Tjek om dit gulv er overfladebehandlet med olie, lak eller sæbe, før du rengør dit trægulv. Der findes forskellige rengøringsprodukter til dit trægulv afhængig af toplaget.

Lud lader kort sagt træet beholde sin flotte, lyse farve. Mange træsorter vil nemlig blive gullige og brune i takt med, at de patinerer, og det sætter en ludbehandling altså en brat stopper for. Du får i stedet et smukt, lyst trægulv, hvor træets mønstre og aftegninger stadig fremstår tydelige.

Et ludbehandlet gulv skal altid færdigbehandlet med Natursæbe. Sæbebehandlingen giver en flot, rustik overflade. Følg altid producentes anvisninger

keyboard_arrow_uppicture_as_pdf