FAQ - OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Junckers massive trægulve er særdeles velegnede til gulvvarme, og da træs overflade aldrig bliver ubehagelig varm, holdes en stabil lun rumtemperatur.

Vælger du at installere på gulvvarme, skal du sikre dig, at gulvvarmesystemet er konstrueret således, at der er en jævn temperaturfordeling på undergulvets overside. 

Temperaturen ved trægulvets overflade må højst være 27 grader. Overholdes dette ikke er der risiko for, at der i perioder med meget varmepåvirkning, kan opstå synlige fuger mellem de enkelte gulvbrædder.

Du kan roligt vælge et trægulv i boligen uanset, hvor du gerne vil placere det – lige bortset fra badeværelset.
Vær dog opmærksom på, at i nogle rum bliver et trægulv hurtigere slidt. Det er især gangarealer, entre, køkken og bryggers.

Tip:

  • Brug gulvmåtter i entre og ved andre indgangspartier. Snavs og småsten ridser gulvet.
  • Brug filtdupper under bord og stoleben – de beskytter trægulvets overflade mod ridser.

Om du skal vælge lyst trægulv eller mørkt trægulv er i høj grad en smagssag. Der er dog et par overvejelser, du bør gøre dig.


LYST TRÆGULV FÅR RUMMENE TIL AT VIRKE STØRRE

Lyse træsorter passer godt ind i den skandinaviske minimalistiske boligstil. Et lyst trægulv reflekterer lysindfaldet og kan få et lille rum til at virke større.


MØRKE TRÆGULVE KAN VÆRE MEGET ELEGANTE

Det kan være lidt tydeligere at se støv og overfladiske ridser på mørke overflader. Til gengæld kan det mørke trægulv skabe en spændende kontrast til de lyse vægge, som mange danskere foretrækker.

Se vores store udvalg her

Den daglige vedligeholdelse af trægulv er simpel:

Brug så lidt vand som muligt. For megen fugt kan skade dit gulv.
Når du vasker gulvet, så brug en hårdt opvredet klud/moppe, og nøjes enten med vand eller Junckers GulvSæbe efter behov.

Se mere om trægulv vedligeholdelse.

LÆGNING AF TRÆGULV – GØR DET SELV

At lægge et trægulv kan godt være et gør-det-selv projekt.
Når du selv lægger trægulv, sparer du nogle penge, og der kan være en stor tilfredsstillelse ved selv at have udført arbejdet.
Med Junckers bøjlesystem, er det let at gå til. Se mere om Junckers bøjlesystem.

LÆGNING AF TRÆGULV – PROFESSIONEL GULVLÆGNING

Du kan også vælge en professionel fagmand. Junckers kan hjælpe dig med at finde en speciel uddannet håndværker der sikrer, at gulvet installeres korrekt.
 

Fuldafslibning af et trægulv kan godt være et gør-det-selv projekt. Du kan hos byggemarkeder leje slibemaskiner til formålet. Husk at fjerne fejelister og dæk af til øvrige lokaler.

  • Start med at maskinafslibe gulvet. Brug af sandpapir korn 24-36 for at fjerne den eksisterende overfladebehandling.
  • Fjern slibespor med sandpapir korn 60-80 og afslut med sandpapir korn 120-150, så du opnår en helt glat overflade.
  • Sørg for at fjerne slibestøvet omhyggeligt ved støvsugning, og vask gulvet med klud eller moppe hårdt opvredet i rent vand.

Herefter er dit trægulv klar til en ny overfladebehandling og afhængig af træsort kan du vælge mellem lak, olie og lud med natursæbe. Find produkterne her

Er du i tvivl om dit gulv kan slibes, kontakt Junckers på telefon 70 80 30 26.

GULVAFSLIBNING KAN UDFØRES IGEN OG IGEN

Overfladiske ridser og skrammer kan skæmme gulvet, men det kan hurtigt gøres pænt igen ved at slibe let, og herefter genlakere eller oliere det. En let gulvafslibning før genbehandling sikrer en bedre vedhæftning, og det fjerner ikke noget af træet, så du kan mellemslibe trægulvet lige så mange gange du vil.

GULVAFSLIBNING TIL RENT TRÆ – NÅR EN LET GULVAFSLIBNING IKKE ER NOK

Er dit trægulv misvedligeholdt, så skrammerne når ned i træet, kan du vælge at slibe til rent træ. Ved en slibning til rent træ fjerner du en lille smule af træets overflade, og gulvet kommer til at fremstå som helt nyt. Der er dog grænser for, hvor mange gange du kan slibe til rent træ, inden det når ned til samlingerne og svækker dem.

TOMMELFINGERREGLEN FOR GULVAFSLIBNING TIL RENT TRÆ HEDDER:

14 mm – 5 gange
15 mm – 6 gange
20,5 mm – 8-10 gange
22 mm – 8-10 gange

Er du i tvivl om dit gulv kan slibes, kontakt Junckers på telefon 70 80 30 26.

Trægulvets levetid afhænger af hvordan du behandler det. Hvis du sørger for at pleje dit trægulv jævnligt, vil det ikke være selve træet der bliver slidt, men derimod blot overfladebehandlingen.
Det betyder, at et trægulv i princippet kan holde i mange generationer, hvis du sørger for, at genopfriske det med GulvLak eller PlejeOlie med passende intervaller.

Vær opmærksom på at nogle steder i hjemmet er sliddet på gulvet større, og kræver derfor mere vedligehold. Områder hvor der er meget trafik, som entre og køkken, slides typisk hurtigere end stue og soveværelse. Er der husdyr og børn i hjemmet, slides gulvet også lidt ekstra.
For at gulvets levetid skal blive så lang som muligt, må det ikke udsættes for overdreven brug af vand eller unaturlig høj luftfugtighed.

Det mest solgte trægulv i Danmark er klassisk lakerede bøgegulve. De er populære, fordi de er hårde kvalitetsgulve med høj holdbarhed og til en overkommelig pris.
Desuden passer de lyse farver godt til den skandinaviske stil, hvor gulvet gerne må lyse op, og være med til at få rummet til at virke større, men hvor man samtidig gerne vil understrege det hyggelige ved at have naturmaterialer i hjemmet.

Se vores spændende udvalg her

Råtræet som benyttes i Junckers gulve kommer primært fra skandinaviske skove og plantager. En meget lille brøkdel til plankeproduktion hjemtages fra USA og Canada. Junckers hjemtager træet i hele stammer, og træet bliver herefter forarbejdet i Danmark hele vejen fra udskæring til færdigt gulv.

Det betyder, at vi kan følge produktionen tæt. At alle gulve produceres lokalt gør os også i stand til at tage hensyn til specielle kundeønsker, og at være fleksible med hensyn til levering. Med et dansk trægulv får du et gulv, der er udviklet på baggrund af solide danske håndværkertraditioner, hvilket sikrer en høj kvalitet.

ET TRÆGULVS KVALITETER AFHÆNGER BÅDE AF RÅMATERIALER OG FREMSTILLINGSMETODE

Et trægulvs kvaliteter kan variere meget. Massive trægulve er som udgangspunkt dyrere end lamelgulve. Det er fordi, der skal mere træ af høj kvalitet til, end ved lamelgulve, hvor der kun bruges få millimeter hårdtræ på overfladen.

Selvom lamelgulve som udgangspunkt er billigere, skal det holdes op imod, at massive trægulve til gengæld kan slibes utallige gange. Det betyder, at gulvet nærmest ikke er til at slide op, og levetiden er meget lang. Dermed er massive trægulve billigst i længden.

Parketgulve er mere billige trægulve end plankegulve, fordi man udnytter hele træet bedre, når det kan skæres i smalle stave frem for hele brædder.

Det er vigtigt at understrege, at selvom parket kan være billige trægulve i forhold til plank, er kvaliteten den samme. Med parketgulve udnytter man bare mere af det hele træ, hvor der på plank kan skæres færre brædder af én stamme.

Parket er ligesom plank massivt hele vejen igennem, og er af ligeså god kvalitet og holdbarhed.

Se vores trægulve her.

HVIDPIGMENTERET TRÆGULV

Kan du lide lyse gulve, er det muligt at vælge en hvidpigmenteret overflade, og afhængig af hvor lyst et trægulv du ønsker, har vi to farver at vælge imellem.

Nordic er en ultramat lak med et lille strejf af en hvid farve. Grundlæggende medvirker denne farve til at bevare træets naturlige lyse udseende. Farven Nordic fås på ask, bøg og eg.
Alternativt kan du vælge en Hvid Bøg, der er en tone hvidere end Nordic. Her får du et parketgulv med et virkelig lyst og meget nordisk look. Hvid bøg leveres med olieret eller ultramat lakeret overflade.

Både eg, ask og bøg forholdsvist lyst før lak eller oliebehandling, men når træet vædes, bliver det lidt mørkere. Hvidpigmenteringen begrænser denne effekt. Samtidig kan et hvidpigmenteret trægulv have et lidt roligere udtryk, fordi knaster, mønstre og farvespil dæmpes.

Gulvet er en af de største flader i huset, og dermed en vigtig kilde til lys. Derfor har hvidpigmentering en stor indvirkning på, hvor lyst du vil opfatte rummet i sin helhed.

Et hvidpigmenteret trægulv fra Junckers kommer overfladebehandlet direkte fra fabrikken.

GULV I TRÆETS NATURLIGE FARVE

Hvis du rigtig vil nyde at invitere naturen indenfor, og understrege, at det er et trægulv du har, skal du vælge at beholde træets naturlige farve. Et sådan gulv fra Junckers er fra fabrik altid behandlet med olie eller lak. Det giver en dyb glød til træet, der understreger de naturlige nuancer og variationer i træet.

Uanset om du vælger et hvidpigmenteret trægulv eller et gulv med træets naturlige farve, får du et smukt og karakteristisk gulv, der kan holde i generationer.

Med valg af trægulv kommer også valg af overfladebehandling. Alle Junckers gulve – undtagen stavparket – leveres med lak eller olie fra fabrikken. Hvis du er til farver fører Junckers også et farvesortiment, hvor gulvet bejdses og efterfølgende behandles med en ultramat lak.


FORDELE VED LAK

Lak opfattes af de fleste som den mest holdbare løsning og kræver ofte lidt mindre vedligehold end olie. Hvis du passer godt på dit gulv, er der dog ikke den store forskel.
Lak fås med forskellig glans, så du kan vælge en glansfuld silkemat lak eller en ultramat lak. Med Junckers ultramatte lak kan man næsten ikke kan se forskel på, om gulvet er behandlet med lak eller olie.


FORDELE VED OLIE

Olie kan give dit trægulv en dybere glød, hvor træets naturlige egenskaber kommer til udtryk.
Olierede overflader kan lettere pletbehandles med en oliepleje på arealer, der bruges meget, hvorimod en lakeret overflade skal have en let mellemslibning på hele overfladen før en genlakering.

Træ er et naturprodukt der som udgangspunkt giver et godt indeklima, da det er nemt at holde rent og støvfri.

Alle Junckers gulve og udvalgte træplejeprodukter er indeklimamærket, hvilket sikrer, at der ikke er kemiske stoffer i gulvet, der påvirker luftkvaliteten i din bolig.

Junckers massive trægulve fås afhængig af træsort med to typer af teksturer, børstet eller glat., Uanset tekstur er alle trægulve fra fabrik behandlet med olie eller lak.

GLAT GULV

De fleste gulvbrædder høvles og slibes helt glatte, så overfladen bliver jævn og behagelig at gå på.

BØRSTET GULV

Gulvbrædder, der har børstet overflade, er behandlet med specielle børster, der fjerner det øverste lag af det bløde ved i brættet. Det giver en fremhævet markering af træets årer, der efterlader et karakteristisk råt udseende.

Et trægulv med børstet overflade kan godt slibes ned til rent træ, men det vil minimere det børstede look. Det er heldigvis sjældent, at der er behov for at slibe helt ned. Som regel er det nok at slibe gulvet let, og genlakere eller oliere. Det bibeholder overfladens rustikke udseende.

PLANKEGULV

Et plankegulv består af massive træbrædder af ét stykke træ. Det giver et ensartet, roligt udtryk, og mange finder, at det giver et ekstra eksklusivt touch til gulvet.

PARKETGULV

Parket er flere massive træstave samlet i to rækker og sat sammen til ét bræt. Det understreger nuanceforskellene i træet, og det giver gulvet liv.

SILDEBENSGULVE

Sildeben lægges med smalle massive stave og er derfor velegnet til at lave mønstre som for eksempel sildebensparket. Mønstrede gulve kan være rigtig flot i klassiske boliger med høje lofter og stuk, men kan også tilføre en ekstra finesse i moderne byggeri.

Er du stadig i tvivl? Så se vores udvalg her

LAMELGULV

Et lamelgulv er bygget op af tre dele. Øverst et slidlag af træ på mellem 2-4 mm, en tykkere kerne af for eksempel MDF eller krydsfiner, og nederst et bundlag, typisk af nåletræ.

Lamelgulve er ofte billigere end massive trægulve, men det tynde slidlag betyder, at der er en grænse for, hvor mange gange de kan slibes..

MASSIVE TRÆGULVE

Massive trægulve består af ét lag træ hele vejen igennem, og kan derfor slibes ned til rent træ adskillige gange uden, at det vil påvirke gulvet.

Træ udvider og trækker sig sammen alt efter luftfugtigheden, og der vil derfor være en lille forskel på størrelsen af fugerne mellem brædderne i massive trægulve alt efter årstid.

I modsætning til lamelgulve har massive trægulve en behagelig trinlyd. Lamelgulve har ofte en lidt hul og brudt lyd, når du går på dem, men det vil du ikke opleve på et massivt trægulv. Rumakustikken er en af de små detaljer, som vi sjældent er opmærksomme på, men som ubevidst betyder meget for vores velbefindende.

keyboard_arrow_up



picture_as_pdf