Olieret trægulv

Nyoliering og renovering af olierede trægulve

Genoplev glæden og udtrykket ved et nyolieret trægulv.

Et olieret trægulv vil som oftest være let at holde, let at rengøre og af samme årsag holder olierede overflader længe – forudsat at man plejer dem korrekt. Man vil dog på et eller andet tidspunkt, afhængigt at hvor længe man er bosat i en bolig, opleve at skulle renovere sit olierede trægulv. Læs herunder hvordan du skridt for skridt renoverer dit olierede trægulv.

Anbefalede produkter til behandling af olierede gulve

Hvad vil det sige, at renovere sit olierede trægulv?

Når vi taler om at renovere et trægulv, så handler det om, at dit trægulv har brug for at blive slebet ned til rent træ. Som tommelfingerregel vil man vurdere behovet for renovering ud fra hvor stort slid, du har i dit hjem, hvor god du er til at pleje og rengøre det og yderligere er det vigtigt at vide, hvilket trægulv du har. Har du et massivt trægulv, vil dit trægulv kunne slibes flere gange end fx et lamel trægulv.

Eksempelvis kan Junckers massive trægulve slibes til rent træ som følgende:

 • 14 mm trægulve – 5 gange
 • 15 mm trægulve – 6 gange
 • 20,5 mm trægulve – 8-10 gange
 • 22 mm trægulve – 8-10 gange

Er du i tvivl om hvilket gulv du har eller hvorvidt dit gulv kan tåle at blive slebet, kan du med fordel kontakte en gulvsliber.

Hvornår skal jeg renovere mit trægulv?

Når olien på trægulvet er slidt igennem, eller træets overflade er meget ridset og hakket, er det nødvendigt med en afslibning. Det gælder uanset om dit trægulv er behandlet med olie, sæbe eller lak.

Hvorfor skal jeg oliere mit trægulv?

Et ubehandlet eller nyslebet trægulv kan hurtigt blive plettet og grimt af snavs og slid. En oliering beskytter trægulvet mod dette, og du tilfører gulvet glød, dybde og ikke mindst slidstyrke.

Med et olieret trægulv får du:

 • Et trægulv med et klassisk udseende. Du kan også vælge en af vores mange spændende farver, der understreger dit hjems karakter
 • Et trægulv der er nemt at holde rent med Junckers Oliesæbe
 • Et trægulv som kan nøjes med pletvis vedligeholdelse med Junckers Plejeolie. F.eks. gangarealer og på særligt udsatte steder

Gulvolie fås i 11 fantastiske farver

 

Sort

Antrazit grå

Drivtømmergrå

Hvid

Dark Coco

Kirsebær

Mahogni

Valnød

Klar

Nordic

Wild Hazel

Guide: Sådan olierer du dit trægulv

Det skal du bruge før du går igang

 • Støvsuger
 • Slibemaskine med sandpapir korn 100-120
 • Klud, pensel, rulle, polermaskine monteret med hvid nylonrondel, og grøn eller sort nylonrondel
 • Junckers Gulvolie

Grundoliering af ubehandlede/afslebne trægulve

1 | Inden oliering

Før oliering skal træet være rent, tørt, fri for støv, fedt, voks, polish og sæberester. Urenheder fjernes ved afslibning i træfibrenes retning med sandpapir korn 100-120

2 | Fjern slibestøv ved støvsugning

3 | Fugt træet

Før oliering påbegyndes skal træets overflade fugtes med en klud opvredet i rent vand. Det sikrer god oliemætning og et ensartet udseende. Sørg for at overfladen fugtes ensartet og synligt på hele arealet. Lad herefter tørre til overfladen ikke længere føles fugtig.

Ved større arealer opdeles gulvet i felter svarende til et areal, der kan olieres på 30 minutter. Sørg for at overlappende kanter mellem de olierede arealer ikke tørrer ud under behandlingen

Færdigbehandling med Gulvolie

1 | Mellemslib trægulvet med polermaskine påmonteret grøn eller sort nylonrondel

2 | Fjern slibestøv med støvsuger

3 | Påfør et tyndt lag Junckers Gulvolie til overfladen er mættet

4 | Polér med en ren klud til gulvet føles tørt

Olie, som ikke er absorberet, skal være fjernet senest 30 minutter efter påføring

 

Pleje og vedligehold af olierede trægulve

Når først du har olieret dit trægulv med Junckers Gulvolie, kan du med fordel pleje dit trægulv 2-3 gange om året med Junckers Plejeolie. På den måde holder du dit trægulv smukt i længere tid, samtidig med at træet ikke udtørrer.

pleje af olierede trægulve

Daglig rengøring af olierede trægulve

I det daglige er det kun nødvendigt at støvsuge, feje eller aftørre gulvet med en klud eller moppe hårdt opvredet i rent vand.

Er gulvet meget snavset, anbefales det at anvende Junckers Oliesæbe.

rengøring af olierede trægulve

Ofte stillede spørgsmål og tips til et olieret trægulv

Trægulvets levetid afhænger af hvordan du behandler det. Hvis du sørger for at pleje dit trægulv jævnligt, vil det ikke være selve træet der bliver slidt, men derimod blot overfladebehandlingen.
Det betyder, at et trægulv i princippet kan holde i mange generationer, hvis du sørger for, at genopfriske det med GulvLak eller OliePleje med passende intervaller.

Vær opmærksom på at nogle steder i hjemmet er sliddet på gulvet større, og kræver derfor mere vedligehold. Områder hvor der er meget trafik, som entre og køkken, slides typisk hurtigere end stue og soveværelse. Er der husdyr og børn i hjemmet, slides gulvet også lidt ekstra.

For at gulvets levetid skal blive så lang som muligt, må det ikke udsættes for overdreven brug af vand eller unaturlig høj luftfugtighed.

Svaret afhænger af, hvor mange gange dit gulv tidligere er slebet samt hvor tykt dit trægulv er. Et massivt trægulv vil kunne klare flere slibninger end et lamel trægulv.

Eksempelvis kan Junckers massive trægulve slibes til rent træ som følgende:

14 mm trægulve – 5 gange
15 mm trægulve – 6 gange
20,5 mm trægulve – 8-10 gange
22 mm trægulve – 8-10 gange

Er du i tvivl om hvilket gulv du har eller hvorvidt dit gulv kan tåle at blive slebet, kan du med fordel kontakte en gulvsliber.

Afhøvling er en god idé at lade en professionel gulvafhøvler gøre. Derimod vælger flere og flere selv at foretage afslibninger af trægulvet. Hvis du er i tvivl, så overvej at kontakte en professionel håndværker til opgaven.

Den daglige rengøring er simpel.

Du behøver kun støvsuge, feje eller aftørre trægulvet med en klud eller moppe hårdt opvredet i vand. Brug så lidt vand som muligt. For meget vand kan skade dit gulv.

Der er områder i din bolig hvor dit trægulv bliver udsat for slid. Det er i entréen, hvor man går ud og ind med sko, sidt, vand og sne, ligesom området omkring spisebordet bliver godt brugt hver dag.

Minimer det daglige slid i disse områder med at lægge en dørmåtte i entréen og gulvtæppe under spisebordet. Det minimerer det daglige slid.

Det kan ikke siges ofte nok. Brug filtpuder under dine møbler. Selvom du løfter stolen, når du sætter dig til bords, så er det ikke sikkert, at dine gæster eller børn gør – en stol, der trækkes henover et trægulv, vil højst sandsynlig efterlade ridser og blotte det åbne træ.

Anvend sæber og plejemidler, der er egnede til olierede trægulve. Brug af de forkerte rengøringsmidler kan skade gulvet.

keyboard_arrow_uppicture_as_pdf