Overvejelser inden du vælger nyt trægulv

Mønstergulv eller ej, trægulvets farver, gulvvarme og akustik. Der er nok at tage stilling til når du skal vælge nyt trægulv. Læs de gode råd om at finde det flotteste massive trægulv.

PARKETGULV

Et parketgulv fra Junckers består af flere stave samlet i to rækker i et bræt. Et parketgulv har et mere levende udtryk, hvor farveunancerne vil være mere tydlige end ved et plankegulv.

PLANKEGULV

Et plankegulv er brædder i ét stykke. Det giver et roligt, ensartet og eksklusivt helhedsindtryk. Junckers plankegulve fås i tre bredder 129 mm, 140 mm og 185 mm.

SILDEBENSGULVE

Et sildebensgulv fra Junckers består af enkeltstave eller planker i kortere dimensioner. Lægges et sildebensparket eller sildebens plankegulv, kan et sådan trægulv være med til at skabe en hel unik atmosfære i ethvert rum. Slip kreativiteten løs og vær sikker på, at du med dit sildebensparket eller sildebens plankegulv skaber glæde for dig selv og dine gæster i mange år fremover.

MØNSTERGULV - HEXPARKET

Naturens former og mønstre har stor indflydelse på arkitektur og boligindretning.

Vi lader os her inspirere og heksagonen, den fuldendte sekskant, er blot en af flere geometriske grundmønstre opstået på baggrund af naturens kræfter og basale matematik. Se blot pa en bikube, snekrystaller eller formen på visse blomster.

Læs om Junckers Mønstergulve her

LYST ELLER MØRKT TRÆGULV

Et mørkt trægulv kan samle rummet og ser ikke beskidt ud lige så hurtigt som et lyst gulv, og det kan især fungere godt i rum med stort lysindfald. Det giver også en god kontrast, hvis du har hvide vægge og lyse møbler.

Vælger du et mørkt trægulv, består kunsten i at dosere det mørke, så du ikke samtidig har tunge, mørke møbler og mørkt træværk om vinduerne. Det bliver for dystert.

Kun få vover at vælge trægulv i en markant farve, men et farvespark kan give en god effekt. Et godt sted at farveeksperimentere er f.eks. i en lille mellemgang, hvor du lettere kan skeje ud end i den store opholdsstue. Husk, at trægulvet giver genskin til rummet, så et rødt trægulv vil f.eks. give hvide vægge et rødligt skær

SORTERINGER

Classic | Harmony | Variation

Junckers massive trægulve fås i tre sorteringer Classic, Harmony og Variation. Alle 100% massivt og i samme høje kvalitet. Forskellen ligger i gulvets udtryk, der spænder over de meget rolige gulve med få knaster og åretegninger, til trægulve med masser af spræl i træets naturlige mønstre.

NYT GULV – HVORDAN SKAL DET LÆGGES?

Et nyt gulv kan enten lægges flydende på et selvbærende undergulv af beton eller træ (flydende gulv), eller det kan sømmes på strøer/eksisterende bjælkelag (bærende gulv).

Hvis gulvet skal ligge på strøer, skal det kunne bære vægten af møbler og de mennesker der går på det. Til et nyt gulv som skal være bærende, bør du som minimum vælge en gulvtykkelse på 20,5 mm. Læs mere om gulvlægning.

Læg trægulvet i den rigtige retning. Som regel lægger man gulve i rummets længderetning og på tværs af den underliggende, bærende konstruktion.

Læg trægulvet i rummets længderetning for et længere og smallere udtryk, og læg det på tværs for et kortere og brede udtryk.

TYKKELSEN PÅ ET NYT TRÆGULV SKAL PASSE TIL HUSET

Når du skal lægge et trægulv skal du huske, at der både skal være plads til gulvet og konstruktionen. Undersøg, hvor meget brædderne eller plankerne samt den underliggende trækonstruktion, kaldet strøer, fylder. Det er særligt ved døråbninger, du skal måle op.

Hvis gulvbrædderne er for tynde, vil der være et gab, som du skal dække. Derfor skal du overveje hvor omfattende arbejdet med et nyt gulv skal være, inden du vælger gulvtykkelse.

GULVVARME ELLER RADIATORER 

Uanset om der er radiatorer eller gulvvarme i din bolig, kan du lægge et Junckers trægulv. Der er en smule mere tilskæringsarbejde rundt om varmerørene, hvis du har radiatorer, men ud over dette skal du kun sikre dig, at der ikke er utætheder på rør og samlinger.

Ved gulvvarme skal du sikre dig, at gulvvarmesystemet er konstrueres således, at der er en jævn temperaturfordeling på undergulvets overside. Alle gulvvarmesystemer fungerer sammen med Junckers trægulve.

keyboard_arrow_uppicture_as_pdf